2018 – adómentes lakhatási támogatás


2018 – adómentes lakhatási támogatás

Örülhetnek az albérletben lakók: 2018-tól eszméletesen megemelkedik a munkahely által adható adómentes albérlet támogatás. Ez garantáltan népszerű lesz, ezt borítékolhatjuk! Adómentes lakhatási támogatás 2018: lássuk a részleteket!

A cikk frissítve: 2017. október 25. Fontos! Bármi történhet. A változásokat nyomon követjük és szólunk Neked is, kérd a cikk végén lévő boxban az értesítést!

Figyelj nagyon! Többféle albérlettámogatás létezik. Az egyiket a munkanélküliek támogatására találták ki és a Munkaügyi Központon keresztül lehet igénybe venni. Erről ebben a cikkben olvashatsz részletesen: <Lakhatási támogatás a Munkaügyi Központ által: nagy segítség, ha munkanélküli vagy!> Kapható még <lakásfenntartási támogatás szociális>, rászorultsági alapon az Önkormányzattól.

A munkáltató is adhat lakbértámogatást. Ezt értelem szerűen a munkahely adhatja Neked. Ezeket nem szabad összetéveszteni, mert egészen más feltételekkel és más forrásból adható.

Ebben a cikkben a munkahelytől kapható albérlet támogatásról fogunk beszélni.

2017 előtt csak a szolgálati lakásban és a munkásszálláson történő elszállásolás volt adómentes. 2017-től bővült  az adómentes  lakhatási támogatás. Adómentes lett a dolgozó által bérelt lakás bérleti díjának teljes vagy részbeni támogatása. Ráadásul az albérlettámogatás mértéke 2018-tól jelentősen megemelkedik!

Az adómentesen adható lakhatási támogatás összege

Az adómentes lakhatási támogatás két dologtól függ:

  • mennyi az aktuális minimálbér
  • mennyi ideje dolgozol már a munkahelyeden

A lakhatási támogatás a munkaviszony első 5 évére adható, az évek alatt folyamatosan csökkenő mértékben. A régi dolgozók most felhördülhetnek, hogy nekik miért nem jár?? Nos, ezt érdekesen szabályozták. Aki már régebben ott dolgozik határozott idejű munkaszerződéssel, annál 2018. januárjától kezd ketyegni az 5 év, tehát azok is részesülhetnek albérleti támogatásban, akik már korábban ott dolgoznak az adott munkahelyen. Hurrá!  😀 Ennek a támogatásnak az alapvető célja a munkaerő mobilitásának növelése, azaz a magyarok költöző kedvének a fokozása (a hivatalos neve is ez: mobilitási célú lakhatási támogatás).

2018-ban adómentes a munkahely által adott mobilitási célú lakhatási támogatás havi értéke, de maximum:

  • a minimálbér 60 százaléka a foglalkoztatás első 24 hónapjában 
  • a minimálbér 40 százaléka a foglalkoztatás második 24 hónapjában 
  •  a minimálbér 20 százaléka az ezt követő 12 hónapban.

Mi van, ha ennél több lakhatási támogatást ad a munkahely? Ebben az esetben az értékhatárig adómentes marad, az a fölötti rész pedig adóköteles lesz.

Az adómentesség határát az szja tv. a minimálbérhez köti. Emiatt a támogatás adómentessége évről-évre változni fog.

Adómentes lakhatási támogatás 2018

Nézzük a konkrét összegeket.

A minimálbér 2018-ban várhatóan 138 000 Ft lesz, a mobilitási célú lakbértámogatás a munkaviszonyban töltött idő alapján:

  • a foglalkoztatás első 24 hónapjában, havonta: 82 800 Ft,
  • a foglalkoztatás második 24 hónapjában, havonta: 55 200 Ft,
  • az ezt követő 12 hónapban, havonta: 27 600 Ft lesz.

Ez a keret vidéken akár a teljes lakbéredet is kifutja 🙂 Budapesten sajnos nem elég egy normális albérletre, de azért a bérleti díjba jelentősen besegít 🙂

Albérlet támogatás és a cafetéria

Jó hír, hogy az adómentes lakhatási támogatás teljesen független a cafetériától, annak keretösszegét nem terheli! Az adómentességnek nem feltétele, hogy minden dolgozó részesüljön az albérlet hozzájárulásban.

Ha jogosult vagy albérlet támogatásra sajnos nem jelenti azt, hogy kapni is fogsz. Ezt ugyanis nem kötelező adni a munkahelyeken. Mindig a munkahely dönti el, hogy bevezeti-e ezt a támogatási formát! Előfordulhat, hogy törvény alapján járni jár, de nem jut a cég büdzséjéből 🙁

Mi is ennek a pontos neve??

A köznyelvben nevezzük ezt lakbértámogatásnak, albérlet támogatásnak, albérlet hozzájárulásnak, lakhatási támogatásnak, lakásfenntartási támogatásnak. Az szja törvény ezt a juttatást egyszerűen csak “munkáltató által nyújtott mobilitási célú lakhatási támogatás”-nak nevezi. Szóval becézhetjük sokféleképpen, a lényeg, hogy legyen 🙂

Lakhatási támogatás és adóbevallás

Be kell-e írni az adóbevallásba a lakhatási támogatást? Kell-e adót fizetni a lakhatási támogatás után? – kérdezitek sokan.

Ha a lakhatási célú támogatás nem haladja meg a fenti bekezdésben meghatározott mértéket, akkor a lakhatási támogatást  (mobilitási célú lakhatási támogatás) nem terheli semmiféle adó.  Adómentes juttatást nem kell az adóbevallásba beírni (eddig legalábbis nem kellett, igazából erre majd 2018. januárjában fogunk tudni válaszolni, amint megjelenik az új adóbevallási nyomtatvány)

Baráti üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó, az ingatlantulajdonosok adótrénereen_piros

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.