2018-ban így emelkedik az adómentes lakbértámogatás!


2018-ban így emelkedik az adómentes lakbértámogatás!

Több, mint 80 000 Ft-ot kaphatsz a munkahelyedtől adómentesen, ha albérletben laksz. A munkahelytől kapható adómentes lakbértámogatás 2018-ban is nagyon népszerű lesz. A fontos részleteket és a pontos összegeket ebben a cikkben találod!


2017 előtt csak a szolgálati lakásban és a munkásszálláson történő elszállásolás volt adómentes. 2017-től bővült  az <adómentes  lakhatási támogatás>. Adómentes lett a dolgozó által bérelt lakás bérleti díjának teljes vagy részbeni támogatása. Az albérlettámogatás mértéke 2018-tól jelentősen megemelkedik!

Az adómentes lakhatási támogatás két dologtól függ:

 • mennyi az aktuális minimálbér
 • a munkaviszonyod hossza

A lakhatási támogatás a munkaviszony első 5 évére adható, az évek alatt folyamatosan csökkenő mértékben. A régi dolgozók most felhördülhetnek, hogy nekik miért nem jár?? Nos, ezt érdekesen szabályozták. Aki már régebben ott dolgozik határozott idejű munkaszerződéssel, annál 2018. januárjától kezd ketyegni az 5 év, tehát azok is részesülhetnek albérleti támogatásban, akik már korábban ott dolgoznak az adott munkahelyen. Hurrá!  😀

Ennek a támogatásnak az alapvető célja a munkaerő mobilitásának növelése, azaz a magyarok költöző kedvének a fokozása (a hivatalos neve is ez: mobilitási célú lakhatási támogatás).

Ha a munkahelyeden megszűnik a munkaviszony, majd újra ugyanazon a helyen dolgozol, akkor az egymást követő munkaviszonyaidat össze kell számolni. A törvényt nem lehet úgy kijátszani, hogy két évenként megszakítják a munkaviszonyodat pár napra, azért, hogy újra és újra a legmagasabb támogatást adhassák.

Ezt a támogatást nagyon sokféleképpen nevezik. Az SZJA törvény mobilitási célú lakhatási támogatásnak nevezi. A köznyelvben pedig az alábbi elnevezésekkel találkozhatsz vele:

 • Munkahelyi albérlet támogatás
 • Munkahelyi lakbér támogatás
 • Adómentes munkahelyi lakbértámogatás
 • Lakhatási támogatás

Figyelj nagyon! Többféle albérlettámogatás létezik. Az egyiket a munkanélküliek támogatására találták ki és a Munkaügyi Központon keresztül lehet igénybe venni. Ebben a cikkben olvashatsz erről részletesen: <Lakhatási támogatás a Munkaügyi Központ által: nagy segítség, ha munkanélküli vagy!> Kapható még <lakásfenntartási támogatás szociális>, rászorultsági alapon az Önkormányzattól.

A munkáltató is adhat lakbértámogatást. Ezt értelem szerűen a munkahely adhatja Neked. Ezeket nem szabad összetéveszteni, mert egészen más feltételekkel és más forrásból adható.

A munkahely által adómentesen adható lakhatási támogatás összege

Nézzük a konkrét összegeket.

2017-ben adómentes a munkahely által adott mobilitási célú lakhatási támogatás havi értéke, de maximum:

 • a minimálbér 40 százaléka a foglalkoztatás első 24 hónapjában, havi 51 000 Ft
 • a minimálbér 25 százaléka a foglalkoztatás második 24 hónapjában, havi 31 875 Ft 
 •  a minimálbér 15 százaléka az ezt követő 12 hónapban, havi 19 125 Ft.

Mi van, ha ennél több lakhatási támogatást ad a munkahely? Ebben az esetben az értékhatárig adómentes marad, az a fölötti rész pedig adóköteles lesz.

Az adómentesség határát az szja tv. a minimálbérhez köti. Emiatt a támogatás adómentessége évről-évre változni fog.

Így változik 2018-ban az adómentes, a munkahely által adható mobilitási célú lakhatási támogatás havi maximális értéke:

 • a foglalkoztatás első 24 hónapjában 60% , havonta 82 800 Ft, az emelkedés 31 800 Ft
 • a foglalkoztatás második 24 hónapjában 40 %, havonta 55 200 Ft, az emelkedés 23 325 Ft
 •  az ezt követő 12 hónapban 20%, havonta 27 600 Ft, az emelkedés 8 475 Ft

Mi van, ha ennél több lakhatási támogatást ad a munkahely? Ebben az esetben az értékhatárig adómentes marad, az a fölötti rész pedig adóköteles lesz.

1 dolgozó=1 lakás!

Gyakran előfordul, hogy nem önállóan bérelsz lakást, hanem többen költöztök össze, hogy a lakhatás költségeit csökkentsétek. Ez teljesen független attól, hogy a munkavállaló-lakótársak egy munkahelyen vagy más munkahelyen dolgoznak. Törvény szerint csak az egyikőtök lesz jogosult az adómentes lakhatási támogatásra és nektek kell eldönteni, hogy ki melyikük legyen az.

Neked egy Nyilatkozatot kell adnod a munkahelyeden, hogy az adott lakásra csak Te veszed igénybe az adómentes lakbértámogatást. Ha később kiderül, hogy ez nem igaz, akkor a NAV átminősíti adókötelessé a lakbértámogatásodat és Veled fogják megfizettetni!

Honnan fog kiderülni? A munkahelynek kötelessége január 31-ig lejelenteni a bérelt lakások címét, a dolgozó nevével és adóazonosítójával. Innen már nagyon egyszerű dolga van a NAV-nak …

Ugyanez vonatkozik az ingatlan tulajdonjogáról, illetve haszonélvezeti jogáról szóló nyilatkozatodra is.

Minden albérletben lakó kapni fogja a lakbér támogatást?

Sajnos nem. Ezt a juttatást nem kötelező adni. Ha megfelelsz a feltételeknek, akkor sem biztos, hogy kapsz. Lehet, hogy a munkahelyeden egyszerűen nincs keret erre az adómentes juttatási formára 🙁

Mindenképpen kérdezd meg a HR osztályon vagy a munkaügyi csoporttól, hogy a Te munkahelyeden létezik-e ez a juttatás vagy tervezik-e bevezetni?

Lehet, hogy nem is tudnak róla! Simán előfordulhat, hogy mint alulról jövő kezdeményezést bevezetik 🙂

Baráti üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó, az ingatlantulajdonosok adótrénereen_piros

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.