Adóbevallás 2018: határidők, tudnivalók!


A személyi jövedelemadó bevallásokkal kapcsolatos határidők a jogszabályok szerint állandóak, de a munkanapok és a munkaszüneti napok változásai miatt az adóbevallás 2018. évi határidejei is módosulnak kissé.

Adóbevallás 2018

A 2017. évi jövedelmeink bevallásával kapcsolatos határidők az alábbiak szerint alakulnak 2018-ban:

  • január 31-ig kell nyilatkozni a munkahelyen, hogy kéred-e a munkáltatói adómegállapítást – feltéve, hogy a munkahelyed vállalja annak elkészítését!
  • önadózók számára a munkáltatói igazolások kiadásának határideje törvény szerint 2018. január 31. Mivel ez szerda, munkanapra esik, így  tényleg eddig kell átadják a dolgozók részére a jövedelemigazolásokat.
  • az adókedvezményre jogosító igazolásokat jogszabály alapján 2018. február 15-ig kell kiadnia az egészségpénztáraknak, nyugdíjpénztáraknak, pénzintézeteknek.
  • 2018. március 20-ig kell a munkáltatói adóbevalláshoz a munkahelyen leadni az adókedvezményre jogosító igazolásokat
  • a 2017-es jövedelmekről szóló adóbevallás 2018 évi beadási határideje jogszabály szerint május 20., ez  vasárnapra esik, a határidő így meghosszabbodik 1 nappal és módosul 2018. május 21-re.

Legnagyobb tévhit az adóbevallás határidőről

http://tudatosadozo.hu/szolgaltatasok/online-adobevallas/

Az adóbevallás, szja bevallás határideje valóban május 20 (2018-ban május 21.) de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne hamarabb is beküldeni! Amint megérkezik az összes igazolásod, már szaladhatsz is a könyvelődhöz, adótanácsadóhoz az anyagoddal, ne hagyd az utolsó pillanatra!

TIPP: így még olcsóbban is megúszhatod! A könyvelők májusban drágábban dolgoznak, észre vetted már? 😉

Ez nálunk is így van, itt nézheted meg az adóbevallás készítés árakat, s akár otthonról intézheted is a bevallás megrendelését: adóbevallás online

Változások az adóbevallásban


Egyszerűsödik. (Ez volt a mesebeli rész)

2017-tól megcsinálja a NAV az adóbevallásod (erről azért jó, ha elolvasod ezt a cikket! NAV adóbevallás 2017-től: mese vagy valóság?)

Valóság: évről-évre egyre több és részletesebb adatot kell megadnunk. Például a családi kedvezményhez tavaly óta havi bontásban kell beírni a gyermekeink “minősítését”, eltartott vagy kedvezményezett eltartott-e.

A családoknak járó kedvezmény önálló fejezet lett a bevallásban, “Családi kedvezmény levezetése” címen fut.

Egy tippem mindenesetre van: ha megosztod a pároddal az adókedvezményt, zsebbevágó, hogy mindkettőtök adóbevallását ugyanaz készítse el! A járulékkedvezmény és ez a levezetés annyit bonyolított rajta, hogy nagyon észnél kell lenni!

en_piros

Baráti üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anita családi adótanácsadó

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.