Asztma (Asthma) adókedvezménye


Asztma (Asthma) adókedvezménye

Asztma kínoz? Sokan reménykednek abban, hogy az asztma (asthma) után jár adókedvezmény, amit hivatalosan”súlyos fogyatékosság adókedvezménye” vagy “személyi adókedvezmény” nevén találunk meg a jogszabályokban. Lássuk, mi a helyzet az asztma, a légzőrendszer betegsége esetén!

 

A betegségekre járó adókedvezmény összege évről-évre változik. Szerencsére nem csökken, hanem nő. Az adókedvezmény havi összege mindig az aktuális minimálbér 5%-a. Mivel a minimálbért emelik évről-évre, ezért az adókedvezmény is növekszik. Figyelj arra, hogy ne a szakmai garantált bérminimumot nézd, hanem a “rendes” minimálbért. Számítás alapja: a bruttó összeg, nem a nettó!

A súlyos fogyatékosság adókedvezménye 2017-ben:

127 500 Ft * 5 %= 6375 Ft

Tehát havonta 6375 Ft adókedvezmény jár.  Ez éves szinten már 76500 Ft 2017-ben!

Kinek jár adókedvezmény a betegsége után?

Első lépésként nézd meg az orvosi papírjaidban, hogy a te betegségedet melyik BNO-kód szerint állapította meg az orvosod. Utána nézd át ezt a listát az adókedvezményre jogosító betegségekről, keresd meg a saját BNO-kódodat.  Ha megtalálod, akkor neked is jár az adókedvezmény a betegségedre! Ha nincs benne, akkor sajnos nem vagy jogosult.

Még egy dolog: a diagnózisnál a BNO-kód felépítése 1 betű+4 szám, a jogszabályban pedig 1 betű+3 szám.
Ezen nem kell fennakadni, a diagnózisod utolsó számjegyét takard le és úgy keress a listában 🙂

Asztma (Asthma) milyen BNO-kód alá van besorolva?

(Jelen cikk szerzője NEM orvos, hanem adótanácsadó!)

Az asztma (asthma) kódja J4590. Az adókedvezményre jogosító betegségek listájában a J kódok között a J961-es kódra jár csak kedvezmény (idült légzési elégtelenség).

Sajnos hiába! Ez a betegségcsoport nincs a jogszabályban, az asztmára (asthma) önmagában nem jár adókedvezmény!

FIGYELJ! Ki lehet a szabályozást cselezni, itt egy betegtársad saját tapasztalata:

A helyzet a következő: a törvény mellékletében szereplő betegség kódok között légzőszervi betegségekhez kapcsolódó kód csak a J961 van. Ez a krónikus légzőszervi betegségek GYŰJTŐKÓDJA! Vagyis a krónikus tüdőtágulaté, hörghuruté és asztmáé.

Eszembe jutott, megnézem, mi ez a J961, ennek alapján kérdeztem meg, jól értelmezem-e a dolgot, mire a doki azt mondta, jé, tényleg…
Most erre mit mondjak? 🙂
Ha tehát rendszeres asztmagondozásban van valaki, arra kell csak figyelni, hogy a számára kiállított orvosi igazolásba ne csak a J4590 kerüljön be, az asztma, hanem az is, hogy J961, így a NAV-osoknak is értelmezhető lesz a dolog.

Próbálj meg te is beszélni az orvosoddal! 😀 😀

Milyen jogszabályok vonatkoznak a betegség utáni adókedvezményre?

Fontos tipp! Nézd át a teljes betegség-listát. Lehet, hogy más betegséged, akár másodlagos szövődményként benne van. A betegségek teljes listáját itt találod: Milyen betegségek után jár adókedvezmény? BNO-kód lista)

 

Jobbulást, jó egészséget kívánok  Neked!en_piros
Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó, az ingatlantulajdonosok adótrénere

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.