Betegség utáni adókedvezmény: KATA vállalkozó hogyan veheti igénybe?


Betegség utáni adókedvezmény: KATA vállalkozó hogyan veheti igénybe?

Hogyan veheti igénybe a betegség utáni adókedvezményt a KATA-s vállalkozó? Milyen lehetősége van a betegség utáni kedvezmény érvényesítésre? Egyértelmű válasz ebben a rövid cikkben.

A betegség utáni adókedvezmény igénybevétele nagymértékben megkönnyíti a betegséggel élők életét, hiszen némi támogatást ad az állam ebben a formában. Kérdés az, hogy a betegség utáni adókedvezményt csak a bérből és fizetésből élők tudják-e igénybe venni vagy a vállalkozásból élő szülők számára is elérhető-e? Külön kategória a KATA-s vállalkozás. A KATA adózást választó egyéni vállalkozók igénybevételi lehetőségei.

Betegség utáni adókedvezmény KATA vállalkozás esetén

A <KATA>-s adózási mód rendkívüli népszerűségét annak köszönheti, hogy az egyszerű adminisztráció mellett az adózás is roppant kedvező. A KATA-t választók az adózási mód hátul ütőit részben táppénz, részben nyugdíjazás esetén érezhetik, ráadásul ebben a cikkben tovább foglak szomorítani.

A< betegség utáni adókedvezmény> ugyanis személyi jövedelemadó kedvezmény. Ez azt jelenti, hogy csak személyi jövedelemadóból lehet igénybe venni. (Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy nem is minden fajta jövedelemből vehető igénybe. pl. lakáseladás után fizetett adóból a betegség utáni adókedvezményt nem lehet igénybe venni.)

A KATA teljes nevén (kisadózó vállalkozások tételes adója) nem személyi jövedelemadó, emiatt a megfizetett KATA-ból sajnos nem lehet igénybe venni a betegség utáni adókedvezményt.

Milyen lehetőséged van, ha betegség utáni kedvezményt vennél igénybe, de KATA-s egyéni vállalkozásod van?

Ha a vállalkozásod mellett van más jövedelmed is, ami után személyi jövedelemadót kell fizetni, akkor abból jó eséllyel igénybe tudod venni. Vannak jövedelmek, amelyekből van erre lehetőség és vannak amelyekből nem.

A leggyakrabban előfordulókat mondom:

  • Betegség utáni adókedvezmény igénybe vehető: fizetés, táppénz, ingatlan bérbeadás, lakáskiadás, költségelszámolást választó szállásadó, megbízási díj, egyéni vállalkozó a  vállalkozói kivét után, őstermelő az átalányadózás szerint megállapított jövedelméből stb.
  • Betegség utáni adókedvezmény nem vehető igénybe: ingó-és ingatlan értékesítéséből származó jövedelem, ha az nem gazdasági tevékenység keretében történt, osztalék, privatizáció lízing, kamatjövedelem, szállásadók tételes átalányadója, csereügylet stb.

Ha valamilyen speciális jövedelmed van, amiről nem tudod eldönteni a fentiek alapján, hogy igénybe vehető-e abból a jövedelemből a betegség utáni adókedvezmény, akkor mindenképpen fordulj szakemberhez.

Sajnos a betegség után járó adókedvezményt nem lehet mással megosztani, tehát helyetted a házastársad, gyermeked vagy a szüleid nem tudják érvényesíteni.

Baráti üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anitaen_piros

családi adótanácsadó, az ingatlantulajdonosok adótrénere

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.