Családi adókedvezmény: KATA vállalkozó hogyan veheti igénybe?


Családi adókedvezmény: KATA vállalkozó hogyan veheti igénybe?

Hogyan veheti igénybe a családi adókedvezményt a KATA-s vállalkozó? Milyen lehetősége van a családi kedvezmény érvényesítésre? Egyértelmű válasz ebben a rövid cikkben.

A családi adókedvezmény igénybevétele nagymértékben megkönnyíti a magyar családok életét, hiszen jelentős összegű támogatást ad az állam ebben a formában. Kérdés az, hogy a családi adókedvezményt csak a bérből és fizetésből élők tudják-e igénybe venni vagy a vállalkozásból élő szülők számára is elérhető-e? Külön kategória a KATA-s vállalkozás. A KATA adózást választó egyéni vállalkozók igénybevételi lehetőségei.

Családi adókedvezmény KATA vállalkozás esetén

A <KATA>-s adózási mód rendkívüli népszerűségét annak köszönheti, hogy az egyszerű adminisztráció mellett az adózás is roppant kedvező. A KATA-t választók az adózási mód hátul ütőit részben táppénz, részben nyugdíjazás esetén érezhetik, ráadásul ebben a cikkben tovább foglak szomorítani.

A <családi adókedvezmény> ugyanis személyi jövedelemadó kedvezmény. Ez azt jelenti, hogy csak személyi jövedelemadóból lehet igénybe venni. (Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy nem is minden fajta jövedelemből vehető igénybe. pl. lakáseladás után fizetett adóból a családi adókedvezményt nem lehet igénybe venni.)

A KATA teljes nevén (kisadózó vállalkozások tételes adója) nem személyi jövedelemadó, emiatt a megfizetett KATA-ból sajnos nem lehet igénybe venni a családi adókedvezményt.

Milyen lehetőséged van, ha családi kedvezményt vennél igénybe, de KATA-s egyéni vállalkozásod van?

Ebben az esetben a gyermekeid után járó családi adókedvezményt célszerű az arra jogosult házastársaddal vagy élettársaddal megosztani úgy, hogy a teljes összeget ő vegye igénybe. Ha az ő bérébe nem fér bele a családi adókedvezmény, akkor a fennmaradó részt sajnos nem tudjátok igénybe venni.

Ha a párod is KATA-s egyéni vállalkozó, akkor sajnos egyáltalán nem tudjátok a családi adókedvezményt érvényesíteni, igénybe venni.

Baráti üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anitaen_piros

családi adótanácsadó, az ingatlantulajdonosok adótrénere

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.