Családi adókedvezmény lemondása: így kell intézned!


Családi adókedvezmény lemondása: így kell intézni, ha leérettségizett a gyereked!

Leérettségizett a gyereked? A családi adókedvezmény júliustól már nem jár! Kivétel persze azért van 🙂  Hogyan kell a családi adókedvezmény lemondását intézni? Itt a nyomtatvány is hozzá!

Kezdjük az elején: először megnézzük, hogy egyáltalán meddig jár a családi adókedvezmény, utána pedig leírom, hogyan kell lemondani, módosítani az adókedvezményt.

Meddig jár a családi adókedvezmény?

A családi kedvezmény addig a hónapig jár, amíg a gyereked után családi pótlékot (új nevén nevelési ellátás vagy iskoláztatási támogatás) kapsz.

Azaz, amíg a gyermeked középiskolában tanul, de legfeljebb 20 éves koráig (SNI esetén 23 éves koráig). Egész pontosan annak a tanévnek a végéig, amelyikben betölti a 20. ill. 23. életévét.

Családi kedvezmény érettségi után csak akkor jár, ha továbbra is középiskolában tanul a gyereked. Egyetemista gyermek után nem jár, de a létszámban eltartottként figyelembe vehető! A cikk végén konkrét példát is mutatok a családi kedvezmény számítására.

Családi kedvezmény lemondása: ezt Neked kell intézni!

A családi adókedvezménnyel kapcsolatosan minden év januárjában nyilatkozunk munkáltatónknál, hogy mennyit szeretnénk évközben érvényesíteni. A gyerek érettségije után viszont új helyzet áll elő. Júliusban új nyilatkozatot kell leadnod a munkáltatódnál, jelezve, hogy  júliustól már másképp jár az adókedvezmény.

A középiskolák elméletileg  lejelentik az Államkincstár felé az érettségiző gyerekeket, így a családi pótlék folyósítása már júliustól a csökkent összegben történik. Ha véletlenül mégis teljes összegben kapnád a családi pótlékot, akkor intézkedj.

Más a helyzet a családi kedvezménnyel. A munkáltatód felé semmilyen hivatalos szerv nem fogja jelezni, hogy a gyereked leérettségizett. A családi kedvezmény lemondása a Te feladatod. Tehát az új nyilatkozatról semmiképp ne feledkezz el, mert a jogosulatlanul igénybe vett családi kedvezményt nemcsak vissza kell fizetni év végén az adóbevalláskor, hanem még 12 % büntetést is fizetned kell.

Családi adókedvezmény nyomtatványt kérhetsz a munkahelyeden is, vagy letöltheted innen: 

<családi adókedvezmény nyomtatvány>

Ha év elején úgy döntöttél, hogy nem veszed igénybe a családi kedvezményt havonta, hanem majd év végén az adóbevallásban egy összegben szeretnéd érvényesíteni, akkor most nincs tennivalód.

Példa: Az érettségiző és egy kisebb gyerek esetére. Nézzük meg egy példán keresztül, hogy alakul a családi kedvezmény összege az év első és második felében. A példánk egy két gyerekes családról szól, a kisebbik általános iskolás, a nagyobbik pedig 19 éves és most júniusban érettségizik,  és szeptembertől egyetemre szeretne menni.

Január-június közötti időszak:

Az év első felében a család kétgyermekesnek minősül, mindkét gyermek kedvezményezett. A családi adókedvezmény összege 2017-ben 100 ezer forint adóalap kedvezmény, azaz 15 000 forint adókedvezmény havonta és gyerekenként.

Számítás: 6 hónap * 100 000 Ft * 2 gyerek = 1 200 000 Ft

Júliustól – augusztusig

“A” verzió: Felvették, szeptembertől egyetemre megy. Július és december között is két  eltartott van a családban, de az adókedvezmény csak a kisebb gyerek után jár.

Számítás:

6 hónap * 100 000 Ft * 1 gyerek = 600 000 Ft.

“B” verzió:

Nem sikerült a felvételije és nem tanul, hanem dolgozni megy vagy egyszerűen csak otthon marad. Ebben az esetben a nagyot nem lehet figyelembe venni a létszámba. A kisebb gyerek alapján egy főre jár a családi kedvezmény , az egy gyerekes családokra vonatkozó összegben.

Számítás:

1 gyerek * 6 hónap * 66 670 Ft = 400 020 Ft.

 

De a felvételi eredményt csak később tudom meg!

A felvételi eredményeket csak július végén teszik közzé. Az adókedvezmény és a családi pótlék szempontjából ez nem kis gondot okoz a szülőknek. Július elején adnád le a nyilatkozatot a munkahelyeden, de igazából még nem tudhatod, hogy a nagyobb gyerekedet figyelembe veheted-e a létszámnál. Tehát nem tudod, hogy az előbbi példában az A vagy a B verzió vonatkozik Rád. Megoldás lehet, hogy az új nyilatkozat leadását elhúzod a felvételi eredmények kihirdetéséig.

Ez akkor gond, ha a munkahelyeden a bérszámfejtést hamarabb lezárják. Ez általában a közszférában dolgozóknál okoz problémát, ahol huszadika magasságában lezárják a tárgyhavi bért, és a változásokat csak a következő havi bérszámfejtésnél tudják figyelembe venni. Megoldás lehet, hogy júliustól lemondod a nagyobbik után járó kedvezményt, aztán augusztustól létszámba beszámítóként ismét figyelembe veteted a nagyobbat. A különbözetet pedig az adóbevalláskor vissza fogod kapni.

Tipp:

A családi pótlék esetén  az előbb vázolt csiki-csuki ugyanúgy lezajlik. Annyi a könnyebbség, hogy családi pótlékot visszamenőlegesen is lehet igényelni, így szeptemberben el tudod intézni, hogy megkapd a nyári hónapok elmaradt családi pótlékát. De igyekezz, mert csak két hónapra visszamenőlegesen van csak lehetőség módosítani.

Baráti üdvözlettel:

Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó
Vedd a kezedbe adóügyeidet!

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.