Családi adókedvezmény nyomtatvány – innen tudod letölteni!


Családi adókedvezmény nyomtatvány – ha év közben változás van, új nyomtatványt kell beadni a munkahelyeden!

Igénybe vennéd év közben a családi kedvezményt? Ehhez mindenképpen szükséged lesz a családi adókedvezmény nyomtatványra. Innen letöltheted pdf.-ben vagy doc. formátumban is. Kattints ide érte!

Hogyan kell a családi adókedvezményt igényelni?

Év elején eldöntheted azt, hogy hogyan szeretnéd igénybe venni a családi adókedvezményt a két gyereked után.

Az egyik lehetőség, hogy év közben egyáltalán nem veszed igénybe, hanem majd év végén, az adóbevallásodban igényeled meg a Neked járó családi kedvezményt. Nagyon sokan választják ezt a megoldást, tagadhatatlan előnye, hogy amikor egyszerre egy nagyobb összeget kapunk, akkor azt nem éljük fel, hanem veszünk belőle egy nagyobb dolgot, vagy befizetünk a nyaralásra.

Ha év közben nem veszed igénybe a családi kedvezményt, akkor a munkahelyeden semmilyen nyilatkozatot nem kell leadnod.  Néhány cégnél mégis előfordul, hogy írásban nyilatkoztatnak, hogy nem kéred a családi kedvezményt. Nemleges nyilatkozatot nem kell leadni a munkahelyen, ha kérik, akkor abból tudhatod, hogy a munkaügyised sokat próbált, nagy tapasztalattal rendelkező kolléga  🙂 A későbbi félreértések megelőzéseképpen kéri csak ezt az írásos nyilatkozatot Tőled.

A másik lehetőség, hogy év közben igénybe veszed a családi kedvezményt. Ehhez mindenképpen írásban kell egy nyilatkozatot leadnod. Ha szóban kéred az nem elég, főleg, hogy a bérszámfejtéshez most már a gyerekek adóazonosítóját is meg kell adni. Ilyen nyilatkozatot adnak a munkahelyeden is vagy a NAV oldaláról letöltheted innen a kitöltési útmutatóval együtt:

<családi kedvezmény nyilatkozat nyomtatvány>

Családi kedvezmény lemondása év közben

A januárban leadott családi kedvezmény nyilatkozata nem kőbevésett szabály. Év közben bármikor lehet rajta módosítani. Módosíthatsz rajta azért mert:

  • a továbbiakban a párod veszi igénybe a családi kedvezményt
  • eddig a párod vette igénybe, mostantól Te veszed igénybe teljes összegben a családi kedvezményt
  • eddig megosztottátok a családi kedvezményt egymás között, mostatntól csak az egyikőtök veszi igénybe
  • eddig igénybe vetted a családi kedvezményt, az év hátralevő részében nem szeretnéd kérni, hanem inkább az adóbevallásban kéred egy összegben a fennmaradó részt
  • leérettségizik a gyereked és a továbbiakban nem jár utána családi kedvezmény
  • kibukik az iskolából a gyerek és ezért nem jár utána a továbbiakban a kedvezmény  🙁

A változás hónapjától egy új nyilatkozatot kell leadni a munkahelyeden. Ugyanazt a nyomtatványt kell használni, mint amit az előbb belinkeltem fönt. Arra figyelj, hogy a jobb felső sarkában ikszeld be, hogy módosított nyilatkozat. A családi kedvezmény igénybevételét év közben bármikor módosíthatod, legfeljebb a könyvelő kolléga nem fog a jövőben tulságosan szeretni és az adóbevallásodban is nehezebb lesz az adókedvezményt egyenesbe hozni.

Ha tetszett ez a cikk, akkor nyomj egy like-ot és oszd meg az ismerőseiddel  🙂

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.