Első házasok adókedvezménye 2017-ben: ennyi jár a friss házasoknak!


Első házasok adókedvezménye 2017-ben: ennyi jár a friss házasoknak!

Miben változik az első házasok adókedvezménye 2017-ben? A magyar adókedvezmények csúcsjuttatása már két éve bevezetésre került, 2017-től normailzálják az eddigi igazságtalanságokat. A havi 5000 Ft házassági kedvezmény szabályai ugyanis nem voltak túl korrektek eddig, lássuk mi fog változni:

Mikortól jár a házassági adókedvezmény?

Ez változatlan: csak a 2015-ben vagy azt követően kötött frigyekre jár a házasságkötést követő hónaptól. Konkrétan: ha 2015. januárban járultatok az oltár elé, akkor februártól jár, így egész évben 11 hónapra összesen 55 ezer Ft-ot tudtok érvényesíteni.

Meddig jár a házassági kedvezmény?

  • max. 24 hónapig
  • vagy amíg el nem váltok 🙁

Miben változik az első házasok adókedvezménye 2017-ben?


A korábbi években már nem járt a házassági adókedvezmény, ha a frigyedet gyermekáldás koronázta. A babaprojekt sikerességétől (pontosan a terhesség 91. napjának hónapjától) az első házasok adókedvezményét felváltotta a családi kedvezmény, a kettőt együtt már nem lehetett igénybe venni. Ezt a rendkívül igazságtalanságot korrigálják most, s a két adókedvezményt egyszerre is igénybe veheted.

Ráadásul 2 évre visszamenőleges hatállyal! Mi a teendőd, ha 2016-ban vagy 2015-ben lemondtad az első házasok adókedvezményét a baba miatt?

  • ha 2016-ban terhesség miatt lemondtad az első házasok adókedvezményét, akkor az adóbevallásodban tudod érvényesíteni az elmaradt hónapokra az első házasok adókedvezményét 2017. tavaszán
  • ha 2015-ben terhesség miatt lemondtad az első házasok adókedvezményét, akkor a 2015-ös adóbevallásod önellenőrzésével juthatsz hozzá a pénzedhez. A 2016-ra járó kedvezményt pedig az adóbevallásodban, 2017. tavaszán tudod érvényesíteni. Önellenőrzésben tudunk segíteni, kattints ide: adóbevallás készítése

Mennyi az első házasok adókedvezménye?

Az első házasok adókedvezményének összege változatlan marad. A házastársak együttesen havonta 5000 forint adókedvezményt vehettek igénybe. A kedvezmény továbbra is adóalap-kedvezményként értelmezendő, vagyis  az összevont adóalapba tartozó jövedelmedet havi 33 335 forinttal csökkentheted.

Eredmény: ha egy pár maximálisan ki tudja használni, akkor 120 ezer Ft-hoz jut 2 év alatt. Jó nagy lagzit lehet belőle csapni, ugye?

Hogyan vehető igénybe? Ez sem változott:

http://tudatosadozo.hu/szolgaltatasok/online-adobevallas/

A házassági adókedvezmény igénylése év közben:

Kérheted, hogy év közben a bérednél vegyék figyelembe: ehhez ki kell tölteni ezt a nyilatkozatot, de mielőtt leadnád a munkahelyeden, a párodnak a saját munkahelyén le kell pecsételtetnie, hogy ő nem kéri. Ha meg akarjátok osztani ezt a horrorisztikus összeget, akkor a megosztott összeget kell leigazoltatni.

Az első házasok adókedvezményének igénylése év végén:

Ennél egyszerűbb a helyzet, ha úgy döntesz, hogy év közben nem érvényesíted, csak majd a bevallásnál. Így legalább egy összegben kapod meg ezt a pénzt, igaz csak a következő évben az adóbevallás beadása után.

Gyakori kérdések az első házasok adókedvezményéről

  • Ingatlan bérbeadásából van csak jövedelmem. Ebből igénybe vehető? Igen! Nézd meg ezt is: Minden a lakáskiadás adózásáról
  • Airbnb-zek, csak ebből van jövedelmem.  Ebből igénybe vehető? Attól függ. Ha költségelszámoló vagy, akkor igen. Ha a tételes átalányadót választottad, akkor nem.
  • Először megyek férjhez, de a páromnak ez a második házassága. Jár nekünk? Igen! Nem szükséges, hogy mindkettőtöknek ez legyen az első házasság, elég, ha az egyik félnek első.
  • Először megyek férjhez, a páromnak ez a második házassága. Nincs adóköteles jövedelmem. A férjem igénybe tudja venni az adókedvezményt? Igen!
  • Én 33 éves vagyok, de a férjem elmúlt 40. Mindkettőnknek ez az első házassága. Jár nekünk a házassági adókedvezmény? Igen! Az első házasok adókedvezménye nincs életkorhoz kötve.

Nos, kedves friss házasok, jó költekezést és sok boldogságot kívánok Nektek!en_piros

Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.