Friss házasok adókedvezménye külföldi házastárs esetén


Friss házasok adókedvezménye külföldi házastárs esetén

Külföldi a férjed, feleséged? Nektek is járhat a friss házasok adókedvezménye! Milyen feltételei vannak a friss házasok adókedvezményének külföldi házastárs esetén? Most megtudhatod! Olvasd tovább a cikket!

Ha tényleg hetedhét határon túlról érkezett hozzád a Szőke Herceg (vagy a Szőke Hercegnő 🙂 ) a Hétországra szóló lakodalom után felmerül a kérdés: vajon nektek is jár a friss házasok adókedvezménye?

Nézzük csak, milyen feltételei vannak az első házasok adókedvezményének konkrétan az szja törvény szerint – most idézem a törvényt, de ne ijedj meg, mindjárt lefordítom magyarra 😉 :

29/C. § (1) Az első házasok kedvezményét érvényesítő magánszemély az összevont adóalapját [29. §] az első házasok kedvezményével csökkenti. A kedvezmény a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető.

(2) Az első házasok kedvezményét az a házaspár érvényesítheti, amely esetében legalább az egyik házastárs első házasságát köti.

(3)A házastársak által együttesen érvényesíthető kedvezmény jogosultsági hónaponként 33 335 forint.

(4) Jogosultsági hónapként a házassági életközösség fennállása alatt a házasságkötést követő hónaptól (azt első jogosultsági hónapnak tekintve) legfeljebb 24 hónap vehető figyelembe.

(5) A kedvezményt a házastársak – döntésük szerint – az összeg megosztásával közösen érvényesítik, ideértve azt az esetet is, ha a kedvezményt kizárólag egyikük veszi igénybe. A kedvezmény közös igénybevétele az adóbevallásban, munkáltatói adómegállapításban független attól, hogy az adóelőleg megállapításánál mely házastársnál történt annak figyelembevétele.

(6) Az igénybevétel feltétele a házastársak – adóbevallásban, munkáltatói adómegállapításban közösen tett, egymás adóazonosító jelét is feltüntető – nyilatkozata, amely tartalmazza, hogy a kedvezményt melyikük veszi igénybe, vagy a kedvezmény összegének megosztására vonatkozó döntésüket.

Friss házasok adókedvezménye külföldi házastárs esetén

Figyeld meg, hogy milyen feltételek vannak az igénybevételhez?

  • legalább az egyik házastárs első házasságát köti
  • az adóbevallásban fel kell tüntetni a házastárs adóazonosítóját

Ennyi!

Tehát nem feltétel, hogy mindketten belföldiek legyetek, Magyarországon éljetek!

Viszont a párodnak kérni kell adóazonosítót, ha még nem lenne. Ettől nem kell megijedni, hamar megvan, és nem lesz semmiféle káros mellékhatása, nem kell adóbevallást beadni, ha egyébként nincs adóköteles jövedelme Magyarországon.

Értelemszerűen neked viszont lennie kell magyarországi adóköteles jövedelmednek, hiszen abból tudod igénybe venni az adókedvezményt 😀

Első házasok adókedvezménye: nyomtatvány letöltése

A házassági adókedvezmény igénylése év közben:

Kérheted, hogy év közben a bérednél vegyék figyelembe: ehhez ki kell tölteni ezt a nyilatkozatot, de mielőtt leadnád a munkahelyeden, a párodnak a saját munkahelyén le kell pecsételtetnie, hogy ő nem kéri. Ha meg akarjátok osztani ezt a horrorisztikus összeget, akkor a megosztott összeget kell leigazoltatni.

Az első házasok adókedvezményének igénylése év végén:

Ennél egyszerűbb a helyzet, ha úgy döntesz, hogy év közben nem érvényesíted, csak majd a bevallásnál. Így legalább egy összegben kapod meg ezt a pénzt, igaz csak a következő évben az adóbevallás beadása után.

Ahhoz, hogy mindig naprakész legyél és tudd mi lesz Veled éredemes feliratkoznod a hírlevelünkre.

Katt ide: Kérem a naprakész, friss információkat!

Baráti üdvözlettel:

Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó
Vedd a kezedbe adóügyeidet!

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.