Így változik a 2 gyerekes családok családi adókedvezménye


Így változik a 2 gyerekes családok családi adókedvezménye

Örülhetnek a két gyerekes családok, mert a kormány évről-évre folyamatosan emeli a családi adókedvezmény összegét. Mennyi a családi kedvezmény összege 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben? Milyen nyomtatványon kell a családi adókedvezményt igényelni?

A családi adókedvezménnyel a jövőben is folyamatosan támogatja a kormány a kisgyerekes családokat. A legmagasabb a támogatás mértéke a 3 gyerekes családoknál. A kétgyerekesek családi kedvezménye pedig évről-évre folyamatosan növekszik.

Nézzük meg, hogy mekkora családi kedvezményre számíthatunk a jövőben?

Családi kedvezmény 2 gyerek után

2016-ban 2 gyerek után:

2 gyerek * 83 330 Ft *12 hónap * 15% adó = 300 000 Ft, azaz az adókedvezménynek köszönhetően 2016-ban 300 000 Ft marad a zsebedben.

2017-ben a családi kedvezmény 2 gyerek után eltartottanként 100 000 Ft, azaz két eltartottra egész évben:

2  gyerek * 100 000 Ft * 12 hónap * 15% adó = 360 000 Ft, azaz az adókedvezménynek köszönhetően 2017-ben 360 000 Ft marad a zsebedben.

2018-ban 2 gyerek után a családi kedvezmény:

2 gyerek *116 670  Ft * 12 hónap * 15% adó = 420 000 Ft-ra növekszik a zsebedben maradó összeg.

2019-ben 2 gyerek után a családi adókedvezmény:

2 gyerek * 133 330 Ft * 12 hónap* 15%  adó = 480 000 Ft marad a zsebedben.

Hogyan kell a családi adókedvezményt igényelni?

Év elején eldöntheted azt, hogy hogyan szeretnéd igénybe venni a családi adókedvezményt a két gyereked után.

Az egyik lehetőség, hogy év közben egyáltalán nem veszed igénybe, hanem majd év végén, az adóbevallásodban igényeled meg a Neked járó családi kedvezményt. Nagyon sokan választják ezt a megoldást, tagadhatatlan előnye, hogy amikor egyszerre egy nagyobb összeget kapunk, akkor azt nem éljük fel, hanem veszünk belőle egy nagyobb dolgot, vagy befizetünk a nyaralásra.

Ha év közben nem veszed igénybe a családi kedvezményt, akkor a munkahelyeden semmilyen nyilatkozatot nem kell leadnod.  Néhány cégnél mégis előfordul, hogy írásban nyilatkoztatnak, hogy nem kéred a családi kedvezményt. Nemleges nyilatkozatot nem kell leadni a munkahelyen, ha kérik, akkor abból tudhatod, hogy a munkaügyised sokat próbált, nagy tapasztalattal rendelkező kolléga  🙂 A későbbi félreértések megelőzéseképpen kéri csak ezt az írásos nyilatkozatot Tőled.

A másik lehetőség, hogy év közben igénybe veszed a családi kedvezményt. Ehhez mindenképpen írásban kell egy nyilatkozatot leadnod. Ha szóban kéred az nem elég, főleg, hogy a bérszámfejtéshez most már a gyerekek adóazonosítóját is meg kell adni. Ilyen nyilatkozatot adnak a munkahelyeden is vagy a NAV oldaláról letöltheted innen a kitöltési útmutatóval együtt: családi kedvezmény nyilatkozat nyomtatvány

Családi kedvezmény lemondása év közben

A januárban leadott családi kedvezmény nyilatkozata nem kőbevésett szabály. Év közben bármikor lehet rajta módosítani. Módosíthatsz rajta azért mert:

  • a továbbiakban a párod veszi igénybe a családi kedvezményt
  • eddig a párod vette igénybe, mostantól Te veszed igénybe teljes összegben a családi kedvezményt
  • eddig megosztottátok a családi kedvezményt egymás között, mostatntól csak az egyikőtök veszi igénybe
  • eddig igénybe vetted a családi kedvezményt, az év hátralevő részében nem szeretnéd kérni, hanem inkább az adóbevallásban kéred egy összegben a fennmaradó részt
  • leérettségizik a gyereked és a továbbiakban nem jár utána családi kedvezmény
  • kibukik az iskolából a gyerek és ezért nem jár utána a továbbiakban a kedvezmény  🙁

A változás hónapjától egy új nyilatkozatot kell leadni a munkahelyeden. Ugyanazt a nyomtatványt kell használni, mint amit az előbb belinkeltem fönt. Arra figyelj, hogy a jobb felső sarkában ikszeld be, hogy módosított nyilatkozat. A családi kedvezmény igénybevételét év közben bármikor módosíthatod, legfeljebb a könyvelő kolléga nem fog a jövőben tulságosan szeretni és az adóbevallásodban is nehezebb lesz az adókedvezményt egyenesbe hozni.

Ha tetszett ez a cikk, akkor nyomj egy like-ot és oszd meg az ismerőseiddel  🙂

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.