Nagy segítség, ha munkanélküli vagy: lakhatási támogatás a Munkaügyi Központ által!


Nagy segítség, ha munkanélküli vagy: lakhatási támogatás a Munkaügyi Központ által!

Évek óta létezik! Talán nem is tudsz róla. Milyen feltételekhez köti a Munkaügyi Központ a lakhatási támogatás igénylését? Kinek jár az albérlet támogatás? Mennyi a lakbér támogatás összege?

Figyelem!

Többféle lakhatási támogatás van. Az egyik a munkahelyen igényelhető adómentes albérlet támogatás. A másik a <Munkaügyi Központtól kapható lakhatási támogatás,> illetve az önkormányzattól is igényelhető <szociális alapon lakhatási támogatás.>

Részletesen megtudhatod most, hogy ha munkanélküli vagy, akkor mennyi lakbér támogatást kaphatsz a Munkaügyi Központtól!

A munkanélküliek többféle forrásból is kaphatnak lakhatási támogatást. Különböző Uniós forrású programok léteznek, amik csak időszakosan érhetők el. Illetve van hazai forrásból nyújtható lakhatási támogatás is. Ennek a részleteiről olvashatsz most.

A lakhatási támogatás nem érhető el mindenkor, mindenhol és minden megyében. Ezért fontos, hogy előzetesen tájékozódj annál a járási (kerületi) hivatalnál, amelyik Téged álláskeresőként, munkanélküliként nyilvántart!

Milyen feltételekkel kaphatsz lakhatási támogatást a Munkaügyi Központtól?

  • Az új munkaviszony legalább 6 hónapra szól és legalább heti 20 óra a munkaidőd.
  • Az állandó lakóhelyed és az új munkahelyed legalább 60 km-re van egymástól.
  • Az új munkahelyed településén, illetve annak 60 kilométeres körzetében nincs ingatlanod sem Neked, sem a házastársadnak.
  • A lakhatási támogatás csak azokra a hónapokra jár, amikor a havi bruttó munkabéred nem haladja meg a minimálbér háromszorosát.

Fontos feltétel, hogy a bérleti díj megfizetését számlával kell igazolnod a Munkaügyi Központnak. Ez alapján fogják az albérlet támogatást kifizetni Neked utólagosan. Tehát mindenképpen olyan albérletet kell keresned, ahol a lakás tulajdonosa adózik és számlaképes is. 

Egy kis extra csavar: Csak utalással fizetett lakbérre lehet támogatást kérni. Tehát készpénzes számlát nem fogadnak el. Ha eddig nem volt saját bankszámlád, akkor most mindenképpen nyitni kell egyet. Az albérlet támogatás maximum 12 hónapig kérhető  és havi 100 000 Ft a támogatás maximális összege.

Ha két közeli hozzátartozó költözik együtt (pl. Te és a férjed), akkor ennél magasabb összeget is lehet kérni. Ha gyereketek is van (és nyilvánvalóan a gyereket is viszitek magatokkal), akkor az nem okoz problémát.

A kaució megfizetése gondot okozhat, hiszen a költözés amúgy is jelentős terhet jelent a munkanélküliek számára. A kaucióra előleget lehet kérni és megelőlegezetten ki fogják utalni számodra, de ez nem plusz támogatás, hanem bele számít a 12 hónapba.

A Munkaügyi Központ (na jól van hivatalosan Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat Járási Hivatala D:) utólag fogja a havi lakbér támogatást kifizetni Neked. Az igényléshez és az elszámoláshoz nem kevés adminisztráció is társul. Szükség lesz az érvényes munkaszerződésedre, a bérleti szerződésre, a bérleti díjról kiállított számlára, a lakbér kifizetését igazoló bankszámla kivonatodra és különböző nyilatkozatokra.

Ki kaphat lakhatási támogatást a Munkaügyi Központtól?

Vissza nem térítendő albérlet támogatást az a munkanélküli kaphat, akire igaz, hogy:

  • legalább egy hónapja van álláskeresőként nyilvántartva vagy
  • pályakezdő álláskeresőként van nyilvántartva vagy
  • csoportos létszámleépítés miatt lett munkanélküli vagy
  • közfoglalkoztatás után vették nyilvántartásba álláskeresőként.

Ha már újra van munkád, de az új munkaviszonyod legfeljebb 30 napja kezdődött ÉS a munka megkezdése előtt igaz volt Rád a fenti három közül az egyik, akkor is igényelheted az albérlet támogatást.

Mint a cikk elején is írtam, nem mindig és nem minden Megyében kapható ez a lakhatási támogatás. Mielőtt nagyon beleéled magad tájékozódj telefonon vagy személyesen a Járási Hivataloknál.

Baráti üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó, az ingatlantulajdonosok adótrénereen_piros

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.