Súlyos fogyatékosság kedvezménye nyomtatvány letöltés


Súlyos fogyatékosság adókedvezmény nyomtatvány letöltés 2017

Honnan lehet a súlyos fogyatékosság adókedvezmény nyomtatványt letölteni? Év közben le kell mondanod a betegség miatti adókedvezményt, akkor mit kell tenned? Betegség utáni adókedvezmény nyilatkozat letöltés itt!

 


A súlyos fogyatékosság adókedvezményt az orvosi igazolás kiállításának hónapjától lehet igénybe venni, illetve, ha a betegséget korábban diagnosztizálták, akkor a diagnózis hónapjától. Önellenőrzést lehet készíteni. Ennek módjáról itt olvashatsz részletesebben: betegség adókedvezmény utólagos igénybevétele.

Fontos tudnod, hogy ezt szóban nem lehet kérni, mindenképpen egy írásos nyilatkozatot kell leadnond a munkahelyeden. Ha év közben nem akarod igénybe venni, akkor sem vész el ez az összeg. Az adóbevallásodban utólag is hozzá tudsz jutni. Az összege évről évre változik. A pontos összeget itt is meg tudod nézni: adókedvezmény összege súlyos fogyatékosság esetén.

Mikor jár a súlyos fogyatékosság adókedvezménye?

Erről a témáról nagyon sok cikk született már a blogban. Nézd meg ezeket a cikkeket

< súlyos fogyatékosság adókedvezménye >

 A súlyos fogyatékosság adókedvezményének igénylése

A súlyos fogyatékosság után járó adókedvezményt kétféle módon veheted igénybe:

1 .Év közben nem igényled, csak majd az adóbevallásodban kéred az éves összeget.

Ebben az esetben az adóbevallás beérkezését követő 30 napon belül fogja a NAV kiutalni  a részedre a súlyos fogyatékosság adókedvezményét egy összegben.

2. Szeretnéd év közben megkapni az adókedvezményt.

Ezt a munkáltatódnál kell kérni egy írásos nyilatkozat leadásával. Az adókedvezményt a fizetésedbe be fogják építeni és a nettó béred magasabb lesz.

Honnan tudsz súlyos fogyatékosság adókedvezmény nyomtatványt szerezni?

Ilyen nyomtatványt kérhetsz a munkahelyeden, némi keresgélés után a NAV oldalon is megtalálod. A legegyszerűbb, ha letöltöd erről az oldalról 🙂

Súlyos fogyatékosság adókedvezmény 2017 – nyomtatvány letöltés

Az adókedvezmény igénybevételéhez szükséges nyomtatványt innen is le tudod tölteni pdf formátumban kitöltési útmutatóval együtt, kattints ide:

<Súlyos fogyatékosság adókedvezmény nyilatkozat 2017>

Súlyos fogyatékosság adókedvezmény 2017 nyilatkozat változtatása

Év közben lehet-e változtatni az adókedvezmény igénybevételén? Ennek több oka is lehet. A legjobb eset az, hogy meggyógyultál. De lehet az is, hogy egyszerűen nem akarod év közben igényelni a kedvezményt, hanem majd év végén akarod egy összegben megkapni ezt a pénzt. Vagy két munkahelyed van és nem veheted egyszerre igénybe a főállásodban és a mellékállásodban az adókedvezményt.

Ilyenkor mindenképpen írásban jelezned kell a munkáltatód felé ezt a módosítást.

Milyen nyomtatványon kell a súlyos fogyatékosság adókedvezmény változását bejelenteni a munkahelynek?

A betegség utáni adókedvezmény lemondását, módosítását bármelyik hónapban megteheted.

Ezen a nyomtatványon nincs lehetőség a lemondás jelölésére. Úgy tudjuk megoldani, hogy írsz egy levelet a munkáltatódnak, amelyben leírod, hogy a következő hónaptól nem akarod ezt igénybe venni és az összes adatodat beleírod, ami a januárban leadott nyilatkozatban is szerepelt. Ezt akár kézzel is megírhatod.

Mikortól veszik figyelembe bérszámfejtésnél a változtatást?

A nyilatkozat leadását követő bérszámfejtéskor tudja a munkahelyed figyelembe venni a lemondást. Ha késve adod le ezt a nyilatkozatot, akkor előfordulhat, hogy visszamenőlegesen a munkahely már nem tudja korrigálni az előző havi fizetéseidet. Az adókedvezményt az adóbevallásodban tudod majd egyenesbe hozni.

Ha elrontod a nyomtatvány kitöltését, innen tudsz letölteni egy üres első házas kedvezmény nyilatkozatot:

<Súlyos fogyatékosság adókedvezmény nyomtatvány 2017>

Baráti üdvözlettel:

Keresztesné Molnár Anita

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.