Szociális lakhatási támogatás az önkormányzattól: így igényelheted! 2


Szociális lakhatási támogatás az önkormányzattól: így igényelheted!

A lakásfenntartási támogatást szociális alapon a rászorulók kérhetik a lakás fenntartásának megkönnyítéséhez. A lakóhely szerinti önkormányzatnál (illetékes járási hivatalnál) kell érdeklődni  az igénylés feltételeiről. Az összege és az igénylés feltételei az elmúlt években nem változtak.

A szociális alapon igényelt lakhatási támogatást nem szabad összekeverni a Munkaügyi Központon keresztül igényelhető <albérlet támogatással,> illetve a <munkáltatótól igényelhető adómentes lakhatási támogatással>.

Ez egy szociális támogatás, nem kell adót fizetni utána és az <adóbevallásba> nem kell beírni.

Milyen célra fordítható a lakásfenntartási támogatás?

Az önkormányzattól igényelhető lakhatási támogatás felhasználható: villanyáram, víz, gáz, távhő, csatornahasználat, szemétszállítás, lakbér, albérleti díj, közös költség, tüzelőanyag vásárlásához  valamint lakáscélú pénzintézeti kölcsön fizetéséhez nyújt támogatást az önkormányzat.

Ki jogosult a lakásfenntartási támogatás igénybevételére?

  • akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem, illetve a fogyasztási egységre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, azaz  71 250 Ft-ot
  • a háztartásában senkinek nincs vagyona (erről nyilatkozniuk kell és a valótlan adatok közlése esetén büntetőkamattal növelten kell visszafizetni a jogosulatlan támogatás összegét). Vagyonnak minősül a saját tulajdonú ingatlan, kocsi stb. Az értékhatárok szintén önkormányzatonként változnak.

Mekkora a szociális lakhatási támogatás mértéke?

Ez egy szociális alapú támogatás. Az önkormányzatok kerete eltérő és a lakosság rászorultsági foka is változó önkormányzatonként. Emiatt eltérő mértékű támogatást adnak a különböző önkormányzatok a szociálisan rászorulóknak. Ez a támogatás lakbérre, illetve a lakás rezsijére is igényelhető.

Az önkormányzattól kapott szociális lakhatási támogatás megállapításánál vizsgálják az egy háztartásban élő személyek számát, az egy főre eső jövedelmet és a lakóingatlan méretét is.

A jogosultságot egy évre állapítják még, minden évben újra kell igényelni.

Ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg a lakásfenntartási támogatás.

Hogyan igényelheted az önkormányzattól a szociális lakhatási támogatást?

A támogatás igénybevételéhez egy kérelmet kell benyújtatni az <illetékes járási hivatlanál>, valamint a jogosultság megállapításához további iratokat, nyilatkozatokat is bekérnek. Az egész eljárást intézheted személyesen vagy postán. Javaslatom szerint személyesen menj be, mert az ügyintéző átnézi az iratokat és ha valami hiányzik akkor azt gyorsan pótolni tudjátok.

Ezzel az ügyintézési időt is lerövidíted. A lakhatási kérelem elbírálásáról egy határozatban fog az önkormányzat értesíteni téged.

Mivel a támogatás feltételei és a támogatási összeg önkormányzatonként eltérő, ezért feltétlenül érdeklődj a részletekről a helyi önkormányzatnál.

Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó, az ingatlantulajdonosok adótrénere
en_piros
De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!


Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

2 Gondolat “Szociális lakhatási támogatás az önkormányzattól: így igényelheted!

  • Pallagi Krisztina

    Nincs olyan albérlet támogatás amit az önkormányzat ad?
    Ugyanis a munkahelyem nem támogatja az albérletet viszont az ottani feltételek mindegyikének megfelelek.
    Van törvényes albérleti szerződésem, adóznak utána a tulajok, 170 km-re van az állandó lakcímem a munkahelyemtől.